Gepromoveerd microbioloog

Job

Gepromoveerd microbioloog
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Functieomschrijving
Ben jij gepromoveerd op een thema binnen de microbiologie? En wil je graag onderdeel zijn van complex en innovatief onderzoek op het gebied van antimicrobiële resistentie? Wil je met jouw onderzoek helpen om infecties beter te bestrijden, of zelfs te kunnen voorkomen? En wil je graag een coördinerende rol? Dan is dit een interessante functie voor jou.

Omschrijving afdeling
Bij het RIVM werken ruim 2200 collega’s elke dag samen aan de mogelijke zorgen van morgen. Bacteriën, maar ook schimmels en parasieten, die bij mensen infecties kunnen veroorzaken, blijken steeds vaker resistent te zijn tegen antibiotica. De onderzoeksgroep Antimicrobiële Resistentie (AMR) heeft tot doel om infecties te voorkomen, dan wel te bestrijden. Binnen het thema AMR werk je hierin samen met circa 50 mensen van verschillende afdelingen en centra binnen het RIVM. Het is een ambitieus team, wat zich typeert door inhoudelijke vak-expertise en wat zich verbonden voelt in haar gezamenlijke passie voor het doen van vooruitstrevend onderzoek

Doel van de functie
Je wordt medeverantwoordelijk voor het organiseren en functioneel aansturen van een deel van het AMR-onderzoek en de surveillance op nationaal en internationaal niveau. Je geeft duiding aan signalen en onderzoeksresultaten en de betekenis ervan voor de Public Health, en stuurt inhoudelijk bij waar nodig. Je bent verantwoordelijk voor het opzetten van nieuwe onderzoekslijnen op het gebied van AMR en de toepassing van nieuwe technologieën. Naast bacteriën is er toenemende belangstelling in de resistentie voor antimicrobiële middelen bij andere micro-organismen, zoals schimmels, virussen en parasieten.

Werkzaamheden en taken
Op basis van surveillance data en ingezonden isolaten van resistente bacteriën, verkregen van mensen met en zonder klachten monitor je trends in de (moleculaire) epidemiologie van resistente micro-organismen, zodat preventie en bestrijding gericht kan plaatsvinden. Hiervoor zal je vooral gebruikmaken van de typeermethoden gebaseerd op Next Generation Sequencing en Third Generation Sequencing (voor plasmiden).

 • Je onderhoudt nationale en internationale samenwerkingsverbanden op het gebied van AMR.
 • Je zorgt voor een goede communicatie, afstemming en samenwerking met in- en externe partijen, waaronder medisch-microbiologische laboratoria, Regionale Zorgnetwerken, GGD-en en internationale organisaties zoals bijv. ECDC en WHO.
 • Je zet nieuwe samenwerkingsverbanden op.
 • Met jouw input aan de inhoudelijke visie en de strategie van het AMR-onderzoek binnen het RIVM heb je wezenlijk invloed.
 • Je betrekt de verschillende stakeholders en zoekt steeds de verbinding op.
 • Je initieert onderzoeksvoorstellen en weet relevante partijen te overtuigen voor externe financiering.
 • Je helpt om de kennisagenda voor AMR mede te bepalen.
 • Je coördineert het werk van onderzoekers en daarnaast begeleid je regelmatig l studenten.

Uniek aan deze baan
In deze functie bij het RIVM sta je aan de voet van complex en innovatief onderzoek. De uitkomsten van jouw werk, hebben direct impact op de zorg van morgen. Je krijgt de kans om een breed (inter-)nationaal netwerk binnen Public Health op te bouwen, en daar profiteer je je verdere carrière van. Je wordt bij het RIVM omringd door collega’s met veel wetenschappelijke en epidemiologische expertise en bent onderdeel van de grote thema’s in de microbiologische wereld, waarmee je daadwerkelijk bijdraagt aan de publieke gezondheid.

De zorg voor morgen begint vandaag

Wil jij hier aan meewerken in de functie van microbioloog? Stuur dan je sollicitatie aan Dr. Thijs Bosch, waarnemend afdelingshoofd BSR. Heb je eerst nog vragen over deze vacature, dan kan je Prof. Dr. Ed Kuijper (expert AMR) bereiken via ed.kuijper@rivm.nl.

Profile

 • Je hebt een (bio)medische academische opleiding en bent gepromoveerd op een microbiologisch onderwerp (binnen het AMR werkveld is een pré).
 • Je hebt een aangetoonde belangstelling voor Public Health.
 • Je hebt ervaring op het gebied van de microbiologie en bij voorkeur ook een (inter-)nationaal netwerk.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met data analysetools, zodat je met de technisch georiënteerde wetenschappers voor innovatieve oplossingen kunt zorgen.
 • Aantoonbare ervaring met moleculair-microbiologische technieken zoals Whole Genome Sequencing en de bijbehorende sequencing dataverwerking. Je hebt basis kennis van bioinformatica en data analysetools.

Dit is jouw kracht:
Je hebt een overstijgende blik en weet mensen met verschillende achtergronden op onderwerpen te verbinden. Samenwerken is je primaire natuur en je bent communicatief sterk. Je bent ambitieus, rolbewust en resultaatgericht.

En tot slot zijn we op zoek naar een collega die naast het inhoudelijke werk ook houdt van gezelligheid.

 • Overtuigingskracht

Je wint anderen voor het belang van jouw onderzoeksvragen en – thema’s en je gebruikt argumenten en inzichten van anderen om de visie kracht bij te zetten en de discussie te beïnvloeden.

 • Samenwerken

Je geeft in- en externe onderzoekspartner(s) een heldere opdracht en bent een serieuze partner: je wisselt kennis en standpunten uit, vraagt reacties en daagt uit. Je neemt actie wanneer de samenwerking stagneert.

 • Netwerken

Je legt en onderhoudt contacten met de wetenschappelijke omgeving en gebruikt op het juiste moment het juiste netwerk. Je profileert je in de wetenschappelijke/epidemiologische omgeving als relevante partij.

 • Creativiteit

Je leert van eigen ervaringen en organiseert reflectie in het team. Je initieert en stimuleert het delen en ontwikkelen van kennis in het team én organisatie breed. Je gebruikt je ambities, ervaringen en contacten om een visie te ontwikkelen die leidt tot het inslaan van nieuwe richtingen van de onderzoeksgroep en het RIVM. Je weet slim om te gaan met snelle veranderingen in een dynamisch onderzoeksveld.

Benefits

Salarisniveau: schaal 11, schaal 12
Maandsalaris: Min €3.279 – Max. €5.710 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Contact

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Solliciteren?
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Location

Bilthoven

Company

Rijksoverheid

Publication date

12.07.2021

Publication end date

10.09.2021

Vacature delen via:
Meer details
Match criteria
Our sponsors
NL EN
Login
Hyphen Projects uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.
By continuing to use this site, you consent to our use of cookies. For more information, read: www.bcfcareer.nl/privacy-policy